Menu nl

Laat u niet afleiden door uw gsm als u aan het rijden bent!

Volgens een peiling van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) geeft twee op de drie Belgen toe dagelijks hun gsm te gebruiken terwijl ze aan het rijden zijn. Deze bestuurders lopen 2 tot 9 keer meer risico op een ongeval…

Een gsm gebruiken tijdens het rijden veroorzaakt immers een daling van het vermogen van de bestuurder om te anticiperen op verkeerssituaties, alles waar te nemen en passend te reageren. Zijn manoeuvres zijn minder precies, hij remt later en veel bruusker, hij vertoont een aarzelend, ongepast gedrag, hij merkt signalisatie niet op, de wagen wijkt af van zijn traject, enz.

 • Voor u uw gsm opneemt of een sms’je verstuurt, moet u zich afvragen of die oproep of die boodschap de moeite waard is om uw leven in gevaar te brengen. Meestal kan het ook even wachten. Denk eraan!

Gsm & auto: de juiste reflexen

 • Zet het geluid van uw gsm af zodat u niet gestoord wordt tijdens het rijden. Uw correspondent kan altijd een boodschap inspreken op uw voicemail, een mailtje sturen, … Als u toch uw telefoon aan moet laten staan (bijvoorbeeld om professionele redenen):
  1. neem dan niet op en parkeer op een aangepaste, reglementaire plaats om uw correspondent terug te bellen;
  2. gebruik desnoods uw handenvrije kit en wijs erop dat u aan het autorijden bent;
  3. installeer op uw smartphone een app zoals ‘FreeeDrive’ om afleiding door sociale media en andere applicaties te vermijden. Deze app is via Bluetooth verbonden met uw wagen en blokkeert automatisch de berichten van de geselecteerde apps, vanaf het moment dat u het contact aanzet tot wanneer u de motor stillegt. Deze app kan de mensen ook verwittigen dat u aan het rijden bent.
 • Bovendien is het aangeraden om in uw contacten, onder ‘ICE’ (In Case of Emergency), de nummers bij te houden van personen naar wie de hulpdiensten kunnen bellen bij ongeval, bijvoorbeeld om medische informatie te verkrijgen.
  Er bestaan verschillende ICE-applicaties die uitgebreide functies bieden:

  1. u kunt informatie opslaan die nuttig kan zijn voor de hulpdiensten: uw medische voorgeschiedenis, uw bloedgroep, allergieën, de geneesmiddelen die u neemt,…
  2. u kunt ook een widget op het vergrendelscherm van uw smartphone plaatsen waarmee u niet alleen de hulpdiensten kunt bellen, maar ook uw familie een waarschuwing en uw geolocalisatie kunt sturen.

Wat zegt de wegcode?

 • “Behalve wanneer zijn voertuig stilstaat of geparkeerd is, mag de bestuurder geen gebruik maken van een draagbare telefoon die hij in de hand houdt.”
 • Een bestuurder kan dus niet tegelijkertijd een voertuig besturen en telefoneren, sms’jes versturen of surfen zonder handenvrije kit (ook niet als hij stilstaat voor een rood licht of in een file). Het gaat om een strafbare inbreuk met een boete van minimaal 110 euro.
 • Zelfs met een handenvrije kit blijft de gsm een zeer storend element tijdens het rijden, en de risico’s zijn nagenoeg even groot.

 


Reageren is niet (meer) mogelijk.